Bedrijfswaardering:Belangenverstrengeling voorkomen? Registervaluators’ers staan boven de partijen
Datum :
15 februari 2017

Geschil, scheiding, overname? Neem een onafhankelijke RV’er in de arm.

Bij het NIRV komt steeds vaker het verzoek binnen om een deskundige aan te stellen bij bedrijfswaarderingskwesties. Of het nu gaat om een geschil, scheiding of overname: het is verstandig u door een RV’er bij te laten staan.

Stel; er is een geschil tussen aandeelhouders. Een van de partijen wil uittreden en zijn aandelen verkopen aan de anderen. Ze worden het echter niet eens over de prijs. Daarop besluiten ze dat een onafhankelijke derde partij hierover moet oordelen. “Afhankelijk van wat er in de statuten is opgenomen, kunnen ze dan via de rechtbank of rechtstreeks bij het NIRV aankloppen”, aldus Tom Beltman, secretaris van het NIRV. “Het NIRV wijst vervolgens een ervaren RV’er aan. Als het gaat om de waardering van bedrijfsbelangen, dan is de RV’er dé onafhankelijke, onpartijdige en ervaren specialist. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld uw huisaccountant die niet onafhankelijk opereert.”

Benoemingsprocedure

In het algemeen geldt dat verzoeken voor waarderingen via de rechtbank of rechtstreeks van partijen kunnen komen. Hoe verloopt zo’n procedure precies? Beltman: “Wanneer een verzoek binnenkomt, vraag ik eerst wat het waarderingsobject is. Ook breng ik aanvullende wensen en verwachtingen in kaart. Zo kunnen partijen aangeven dat de aan te wijzen RV’er uitgebreide ervaring heeft in een bepaald vakgebied, niet uit de regio komt of een onbekende is voor de betrokkenen. Vervolgens stuur ik de waarderingsvraag, samen met de wensen, naar alle NIRV-leden met de vraag te reageren als of hij of zij de opdracht kan uitvoeren. Aansluitend screen ik de reacties van de kandidaat-experts.

Afhankelijk van wat is afgesproken, stel ik één of meerdere kandidaten voor aan de cliënt(en) en breng ik partijen met elkaar in contact.

Daarop maakt de betreffende RV’er een opdrachtomschrijving waarin staat wat hij of zij gaat doen, wat de doorlooptijd is en stelt hij een kostenraming op. Binnen één tot twee weken kan een deskundige RV’er benoemd zijn.”

Specialisten

Is er voor alle waarderingsvragen een gespecialiseerde RV’er? Beltman: “Zoveel RV’ers, zoveel specialismen. Eerder dit jaar waren RV’ers betrokken bij de waardering van een buitenlands beursfonds, bij de scheiding van een echtpaar met een agrarisch bedrijf en bepaalden we voor een bouwbedrijf wat de waarde van de onderneming vijf jaar geleden was. Het gaat vrijwel altijd om grote belangen. Neem daarom de juiste specialist in de arm.”

 

Bron: van Waarde 2012

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin