Life After Business?
Date
15 January 2013

Life After Business?

Dit is een gastartikel van Peter Gillissen van Guidelines.

Een wereldcruise, een boot of toch maar een tweede huis in het buitenland? Toch kom je op televisie en in de kranten telkens weer mensen tegen die na jarenlang hard werken alles kwijt raken als ze met name geld in Zuid-Europa investeren.

Na jarenlang hard werken en investeren in de eigen onderneming komt het moment dat het bedrijf wordt verkocht.

Fantaseren over Life After Business zal menig ondernemer onder het genot van een wijntje bij een knapperend haardvuur wel eens gedaan hebben.
Maar dan is het eindelijk zo ver. Geld op de bank, vrije tijd in overvloed en het moment om dromen waar te maken. Verre vakanties of misschien wel een tweede huis in het buitenland? Genieten en tevens investeren in een tweede huis in het buitenland. Een betere combinatie is er immers niet. U blijft ondernemer.

Toch kom je op de televisie en in de kranten telkens weer mensen tegen die na jarenlang hard werken alles kwijt raken als ze met name in Zuid-Europa investeren. Onlangs stond weer in de Telegraaf (24-12-2012) het trieste verhaal van een man en een vrouw die 4 familiedrogisterijen verkochten en binnen 2 jaar alles kwijt waren.
Financieel is meestal alles goed voorbereid, mensen hebben geld en betalen redelijk gauw aan als ze iets van hun dromen tegenkomen. Maar aan wie ze dan aanbetalen en waarvoor is vaak niet duidelijk.

 

Juridisch ligt het in met name Zuid-Europa namelijk anders dan in Nederland.

Op bescherming en titelonderzoek door een notaris hoeft u nauwelijks te rekenen. Als de notaris alleen al de (overdrachts)belasting voor de staat int, heeft hij zijn werk goed gedaan. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u koopt en van wie: is die aardige verkoper die zo vertrouwd leek, ook werkelijk de juridisch eigenaar? Staat de grond wel op naam van de verkoper? Zijn er misschien meerdere eigenaren? Willen de erfgenamen wel verkopen? Rusten er nog schulden en beslagen op het onroerend goed, die overgaan op de nieuwe eigenaar (u dus)? Is er wel gebouwd overeenkomstig de geldende bouwvergunning en is er destijds wel een bouwvergunning afgegeven? Tientallen zaken lopen anders dan u in Nederland gewend bent.

Heeft u aankoopplannen in Zuid-Europa, bereidt u zich dan goed voor.

Om te beginnen kunt u veel informatie halen uit de serie handboeken. Heeft u nog vragen, kijk dan op www.eenhuisinhetbuitenland.nl of neem contact op met Peter Gillissen (info@guidelines.nl).

 

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wilt u 5 gratis tips ontvangen over bedrijfsoverdrachten? Meld u zich dan aan voor de periodieke nieuwsupdate (maximaal 1 maal per maand) van MKBedrijfsoverdrachten.


E-mail

Voornaam

Achternaam
 

 

Related posts

herenmodezaak
Herenmodezaak Oger koopt

Luxe herenmodezaak Oger heeft dit voorjaar Didato overgenomen. Hiermee gaat volgens herenmodezaak Oger-CEO Martijn Lusink een langgekoesterde wens in vervulling. Beide herenmodezaken zijn in 1989 gestart met een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Didato is momenteel aan de Amsterdamse Utrechtsestraat gevestigd. Oger heeft inmiddels winkels in Amsterdam, Den Haag, Rot­terdam, Haarlem en Antwerpen. Anti-cyclisch denken in een herenmodezaak…

0 comments
Fulfilmentmarkt
Pondres is klaar voor de groei in de fulfilmentmarkt

Om te zorgen dat de groei in de fulfilmentmarkt gerealiseerd kan worden is er voor gezorgd dat het IT-platform op orde is, de financiële randvoorwaarden zijn ingevuld en zelfs de coronacrisis gaf het bedrijf wind in de rug. Voor Pondres staan alle seinen op groen om de verdere groeiambities waar te maken, zegt CFO Maarten Wolters: “We hebben een prachtige…

0 comments
Debiteuren in crisistijd
Debiteuren in crisistijd

In tijden van (corona-)crisis is het goed om eens stil te staan bij de post debiteuren. Klopt de waarde op de balans nog wel met de realiteit? Om daar meer inzicht in te krijgen, duiken we in twee soorten waardering. De eerste is de waardering als er geen vuiltje aan de lucht is, de zogeheten goingcon­cern-waardering. Daartegenover plaatsen we de…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin