Cashflow tekort aparte BV’s
Date
10 December 2012

Ik zie regelmatig dat kleine en middelgrote ondernemingen hun activiteiten hebben gesplitst in aparte BV’s. Dit alles natuurlijk om de aansprakelijkheden goed te scheiden.

De theorie achter dit verhaal is de BV bezit rechtspersoonlijkheid, waardoor een aandeelhouder in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk is voor schulden van de vennootschap. Schuldeisers hebben slechts verhaal op het eigen vermogen van de vennootschap. Een aandeelhouder kan dus hooguit zijn investering in de bv verliezen.

Maar vervolgens besluiten deze BV’s uit kostenoverwegingen en cashflow overwegingen alle transacties via een bank te laten lopen. Zolang alle BV’s een goed rendement(cashflow) hebben is dit geen probleem. Op het moment echter dat een entiteit slecht draait financiert de goed draaiende BV de slecht draaiende BV. Maar wat nog belangrijker is  de eigenaar heeft  niet in de gaten dat hij bezig is met het financieren van verlieslatende activiteiten.

Een goede scheiding van de activiteiten is uiteindelijk bedoeld om aansprakelijkheden te beperken. Maar toch ook voor de ondernemer om inzicht te behouden in de financiering van de activiteiten ofwel de cashflow.

Op het moment dat de jaarrekening wordt opgesteld ziet de ondernemer pas wat er is gebeurd en heeft hij wellicht veel meer geld uitgegeven dan hij had gewild.

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wilt u 5 gratis tips ontvangen over bedrijfsoverdrachten? Meld u zich dan aan voor de periodieke nieuwsupdate (maximaal 1 maal per maand) van MKBedrijfsoverdrachten.


E-mail

Voornaam

Achternaam
 

 

Related posts

herenmodezaak
Herenmodezaak Oger koopt

Luxe herenmodezaak Oger heeft dit voorjaar Didato overgenomen. Hiermee gaat volgens herenmodezaak Oger-CEO Martijn Lusink een langgekoesterde wens in vervulling. Beide herenmodezaken zijn in 1989 gestart met een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Didato is momenteel aan de Amsterdamse Utrechtsestraat gevestigd. Oger heeft inmiddels winkels in Amsterdam, Den Haag, Rot­terdam, Haarlem en Antwerpen. Anti-cyclisch denken in een herenmodezaak…

0 comments
Fulfilmentmarkt
Pondres is klaar voor de groei in de fulfilmentmarkt

Om te zorgen dat de groei in de fulfilmentmarkt gerealiseerd kan worden is er voor gezorgd dat het IT-platform op orde is, de financiële randvoorwaarden zijn ingevuld en zelfs de coronacrisis gaf het bedrijf wind in de rug. Voor Pondres staan alle seinen op groen om de verdere groeiambities waar te maken, zegt CFO Maarten Wolters: “We hebben een prachtige…

0 comments
Debiteuren in crisistijd
Debiteuren in crisistijd

In tijden van (corona-)crisis is het goed om eens stil te staan bij de post debiteuren. Klopt de waarde op de balans nog wel met de realiteit? Om daar meer inzicht in te krijgen, duiken we in twee soorten waardering. De eerste is de waardering als er geen vuiltje aan de lucht is, de zogeheten goingcon­cern-waardering. Daartegenover plaatsen we de…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin