Waarde inschatting van hun onderneming
Datum :
3 februari 2022

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van de bedrijfsoverdrachten kwam ik regelmatig ondernemers met een zeer irreële kijk op de waarde inschatting van hun onderneming. Over de jaren heen is dit veranderd en hebben de ondernemers een reëler kijk gekregen op de waarde inschatting van hun onderneming. In de laatste MKB Overname monitor blijkt dat ondernemers weer zijn doorgeschoten bij de waarde inschatting van hun onderneming. Over alle sectoren, behalve de detailhandel, schatten de kopers/verkopers de waarde 2,5 keer lager in dan de adviseurs. Is dit een Corona waarderingsafslag? Hieronder tref je aan een samenvatting van de MKB Overnamemonitor 2021.

 

Samenvatting MKB Overname Monitor 2021

 

De MKB Overname Monitor richt zich op kopers, verkopers en adviseurs die actief zijn in de overnamemarkt in Nederland en daarbuiten. In dit onderzoek hebben vooral ondernemers in het microbedrijf de enquête ingevuld. Dit is een groep ondernemers die tot 10 medewerkers in dienst hebben.

Zij zijn voornamelijk actief in de dienstverlening, industrie en groothandel. De betrokken adviseurs aan de andere kant zijn ook nog actief binnen de bouwsector. Kopers financieren de transactie met name met eigen geld, aangevuld met bankfinanciering en een achtergestelde lening van de verkopende partij.

 

De waardebepaling

Bij de waardebepaling geven de adviseurs aan dat cashflow de belangrijkste indicator is, ondernemers vinden dit echter minder belangrijk en kijken meer naar winst. In dit onderzoek valt op dat er een perceptie verschil is tussen de kopers/verkopers en de adviseurs met betrekking tot de waarde van de ondernemingen.

Over alle sectoren schatten de kopers/verkopers de waarde 2,5 keer lager in dan de adviseurs. Alleen bij de detailhandel is dat omgekeerd; hier denken de verkopende partijen dat de waarde hoger is dan ingeschat door de adviseurs. Na de transactie geven veel verkopers aan, nog wel mee te willen werken in het bedrijf om de nieuwe ondernemer te ondersteunen. Wellicht is dat kenmerkend voor de betrokkenheid van de uittredende ondernemers in het micro en kleinbedrijf.

(Fiscale) regelingen

Kopers en verkopers zijn onbekend met (fiscale) regelingen die, mits goed toegepast, veel geld en tijd kunnen besparen. Op de korte termijn ziet de toekomst er gunstig uit voor kopers en verkopers, per sector zijn er wel verschillen en afhankelijk van de macro-economische ontwikkelingen van onder andere lage rentes, sterk oplopende inflatie en vrijheidsbeperkingen.

 

5 Aanbevelingen

  1. Veel van de respondenten zien geen meerwaarde in adviseurs. Als adviseurs aan tafel zitten, komen zij vaak de overnemers alleen aan de andere kant van de tafel tegen.

Advies: neem experts in de hand om emotie uit het proces te halen en de moeilijke vragen op tafel te krijgen.

  1. Verkopers geven aan vaak nog actief te willen zijn na de verkoop. In een korte overdracht fase kan dit best waarde toevoegen om de nieuwe ondernemer bekend te maken met het bedrijf. Echter is het wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de tijd dat de uitredende ondernemers nog actief is om gedoe te voorkomen.

Advies: een adviseur kan die angel uit het overname proces halen.

  1. In het verlengde van actief blijven als ondernemer na de verkoop van het bedrijf zouden deze bijvoorbeeld ook jongere of minder ervaren ondernemers kunnen bijstaan. Zo wordt kennis en ervaring meer gedeeld.

Advies: sluit je aan bij een lokale ondernemers vereniging of coaching netwerk om kennis en ervaring te delen.

  1. Er zijn ook veel bedrijven te koop over de grens.

Advies: kijk ook over de grens voor uitbreiding.

  1. Kopers en verkopers lijken minder bekend te zijn met (fiscale) overname regelingen.

Advies: Omdat hier een voordeel te behalen valt, is het advies om een overname specialist in te huren om te kijken of de onderneming of ondernemers hier passend gebruik van kunnen maken.

 

bronvermelding: Weesie, E., Ibrahimovic, A., Denis, M. en Van Teeffelen, L. (2022), MKB Overname Monitor Tweede Helft 2021: Strategische partijen domineren overnamemarkt, Hogeschool Utrecht/Bedrijventekoop.nl

Gerelateerde artikelen

bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
herenmodezaak
Herenmodezaak Oger koopt Didato

Luxe herenmodezaak Oger heeft dit voorjaar Didato overgenomen. Hiermee gaat…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin