Familiebedrijven lopen bij overdracht bovengemiddeld grote risico’s.
Datum :
9 november 2017

Mijn visie op familiebedrijven hieromtrent is:

Men schrijft dat familiebedrijven een bovengemiddeld risico lopen t.o.v. (denk ik) niet-familiebedrijven. Een verklaring zal gezocht moeten worden in de natuurlijke ontwikkeling van bedrijven van klein naar groot. Elke fase van de ontwikkeling behoeft een andere type manager. Als je je bedrijf verkoopt aan een derde zal de verkoper een koper zoeken die past bij de fase van de ontwikkeling van de onderneming. Omgekeerd zal de koper een onderneming zoeken die past bij zijn kracht en kwaliteiten. Bij het familiebedrijf wordt veelal niet zo gedacht: de zoon/dochter volgt op. Of deze de meest geschikte persoon is, is niet aan de orde of er wordt (te) weinig aandacht aan de geschiktheid besteed.

Hieronder volgt de samenvatting van het rapport van ECFB en samenwerking met BDO en Rabobank:

 

Het Erasmus Centre For Family Business (ECFB) heeft in samenwerking met BDO en Rabobank een grootschalig internationaal onderzoek gedaan naar de prestaties van familiebedrijven na overdracht aan de volgende generatie. De belangrijkste conclusies:

Familiebedrijven lopen bij overdracht bovengemiddeld grote risico’s.

  • Het rendement daalt na elke generatiewisseling.
  • Slechts 30% van de familiebedrijven overleeft de eerste generatiewisseling; 13% overleeft de tweede generatiewisseling, slechts 3% van de familiebedrijven staat nog overeind na een derde generatiewisseling.
  • Bij een overdracht vallen meerdere ‘breuklijnen’ samen: emotionele, fiscale, technologische en organisatorische. Die vragen aandacht van de bestuurders, wat ten koste gaat van cruciale bedrijfskundige beslissingen.

Een oorzaak van de slechtere prestaties:

De overdracht vindt vaak zonder vertrouwen plaats. Vervolgens bouwt de vertrekkende generatie beschermingsconstructies in om de macht te behouden en koopt externe grootaandeelhouders uit. De blik wordt naar binnen gericht.

Een tweede oorzaak:

De opvolgende generatie kiest voor rentmeesterschap in plaats van ondernemerschap. Er wordt conservatiever gestuurd: minder investeringen in R&D, minder risico. De bedrijfsleiding gaat voor de relatieve zekerheid van rendement ten koste van risicodragende investeringen in innovatie en concurrentiekracht.

  • Oplossing: zowel de vertrekkende als de opvolgende generatie moet voorsorteren op een soepele overdracht. Dat kan onder meer door de effecten van de breuklijnen te spreiden in de tijd, fiscale en financiële regelingen te treffen, benodigde competenties in kaart te brengen, een familiestatuut op te stellen en de overdracht met vertrouwen te laten plaatsvinden.
  • Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijf blijft ondernemen. Bescherm investeringen in R&D, beperk dividendverplichtingen, blijf risico’s nemen en houd de blik naar buiten gericht.

Het uitgebreide rapport is bijgevoegd te downloaden.

Bron: website ECFB

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wilt u 5 gratis tips ontvangen over bedrijfsoverdrachten? Meld u zich dan aan voor de periodieke nieuwsupdate (maximaal 1 maal per maand) van MKBedrijfsoverdrachten.


E-mail

Voornaam

Achternaam
 

 

Bijlage(s)

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin