Van der Most versterkt marktpositie
Datum :
31 januari 2019

Met de overname van Moduli Print verstevigt Koninklijke Van der Most zijn marktpositie in Duitsland en de Benelux.

Jaap Schrover en Guus van Houts van Foederer Corporate Finance (onderdeel van Crowe Foederer) begeleidden de verkoper bij deze deal tussen gelijkgestemden. Schrover: “Beide drukkers hebben dezelfde visie op de toekomst: die zit in een one-stop shop.”

Schrover en Van Houts maakten in 2017 kennis met Nico Coenen van Moduli Print. “Coenen ging richting de pensioenleeftijd en had geen opvolger binnen de familie”, vertelt Schrover. “Net als veel collega’s in het MKB heeft hij een sterke band met de medewerkers en lag de focus op het voortbestaan van het bedrijf. Hij wilde zijn onderneming dan ook overdragen onder de juiste voorwaarden, en aan de juiste partij.”

Krimpende markt 

De beide Register Valuators begonnen hun adviestraject met een Discounted Cashflow-waardering van Moduli Print. De onderneming heeft 70 medewerkers en een omzet van ruim € 27 miljoen, en legt zich toe op facilitair drukwerk. Van Houts: “Drukwerk is een krimpende marktpositie met dalende marges. Dan is het verstandig om de verwachtingen goed te managen en te laten zien wat het effect van een wijziging in de toekomst op de waarde van de onderneming is. Daarom hebben we verschillende scenario’s doorgerekend.”

Er werd contact gezocht met verscheidene potentiële kopers. In het in 1904 opgerichte familiebedrijf Van der Most vond het verkoopteam een match. Van der Most is Nederlands grootste producent van enveloppen. Het heeft ruim 200 medewerkers en een omzet van € 34 miljoen. Schrover: “Ze opereren in ongeveer dezelfde markt en deelden de visie van Coenen dat de toekomst in een verbreding van het pakket zit, de one-stop shop dus. Met de acquisitie van Moduli konden ze bovendien hun positie in de Benelux en Duitsland versterken.

Klantcontacten overdragen

Op 1 januari 2018 vond de overdracht plaats. Coenen blijft in totaal anderhalf jaar aan om Moduli Print, dat een zelfstandige entiteit blijft, aan te sturen. Houts: “Met name om de klantcontacten op een zorgvuldige manier over te dragen. Moduli is erg actief in Duitsland. De heersende cultuur is daar dat iets pas goed zit als de directeur-eigenaar zich ermee bemoeit.”

 

Bron: Van Waarde januari 2019

 

 

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin