Prinsjesdag en familiebedrijven
Datum :
7 november 2018

Natuurlijk heeft Prinsjesdag ook invloed op de familiebedrijven en het MKB. We vroegen lector Ilse Matser, Lector Familiebedrijven en directeur Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven, om een reactie. Lees hieronder haar blog. 

Graag meer waardering voor het MKB bij prinsjesdag.

De familie achter de bijna 100 jarige touroperator Verschoor Reizen of de 5e generatie Meens die volop meedraait in de familiebrouwerij van Alfa Bier. Prachtige verhalen van ondernemende families in het programma De Opvolgers deze zomer. Mooie voorbeelden van families die met heel veel passie en toewijding een bedrijf runnen en daarmee al decennia lang een positieve bijdrage leveren aan de economie.

Het is dan ook heel goed dat het ministerie van EZK in haar beleidsplannen niet alleen kijkt naar topsectoren of snelle groeiers maar juist ook naar dit grote peloton in het MKB.

Het is teleurstellend als het MKB Actieplan gecombineerd wordt met een aantal maatregelen om de begroting rond te krijgen die juist voor het MKB negatief dreigen uit te pakken. Hoe verhoudt dit zich tot de waardering en ambities van de staatsecretaris?

Maar ik wil niet alleen een oproep doen aan het kabinet.

Nee wij allemaal kunnen bij onze keuzes in waar we onze producten en diensten kopen stilstaan bij wie we dat doen. Ik zag een mooi initiatief in Australië voorbij komen. Een nationale dag voor het familiebedrijf met als motto “When you support family businesses you support Australian families”. Laten we ons hier de komende jaren meer van bewust zijn en naar handelen.

Vanuit het hoger beroeps onderwijs kunnen we ook bijdrage leveren. Veel studenten doen een stage of een afstudeeropdracht in het MKB maar dat is soms nog te veel gericht op het behalen van de studiepunten terwijl we met een extra inspanning wellicht een grotere bijdrage kunnen leveren aan de innovatiekracht in het MKB peloton. Laten we kijken of we dit kunnen realiseren. Vanuit de waardering voor het MKB maar ook vanuit het besef dat onze student na de studie graag aan de slag gaat bij een florerend MKB bedrijf.

Dr. Ilse Matser
Lector Familiebedrijven en directeur Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven

 

Bron: Website Windesheim.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin