Topsectoren zijn beter bestand tegen economische crisis
Datum :
13 juni 2013

De bijdrage aan de economische groei in Nederland is bij de topsectoren hoger dan voor het overige deel van de Nederlandse economie geldt.

Zo wordt verwacht dat de Nederlandse economie in 2013 krimpt. De topsectoren zullen gemiddeld dit jaar nog een kleine plus laten zien van 0,25%. De sterke oriëntatie van topsectoren op de buitenlandse afzet, zorgt voor een gunstige bijdrage aan de economische groei van Nederland. Dit blijkt uit de nu verschenen onderzoeksrapport “Topsectoren: beeld en ontwikkeling” van Panteia.

Arbeidsproductiviteit in deze sectoren is hoog

Deze sectoren samen zijn goed voor meer dan een kwart van de toegevoegde waarde van Nederland. Van de negen sectoren neemt die van de ‘hightech systemen en materialen’ bijna een kwart van de gezamenlijke toegevoegde waarde voor zijn rekening. De bijdrage aan de werkgelegenheid is relatief beperkter. Een op de vijf werkende in Nederland, werkt in een van deze sectoren. Afgezet tegen het aandeel van deze sectoren in de toegevoegde waarde, betekent dit dat de arbeidsproductiviteit in deze sectoren hoog is.

Krimp van werkgelegenheid in topsectoren groter

In 2011 bleef het aantal werknemers in deze  sectoren stabiel. In 2012 is de werkgelegenheid afgenomen en dat wordt ook voor 2013 en 2014 verwacht. Deze daling is in de sectoren sterker dan in Nederland als geheel. Met deze ontwikkelingen, een lagere werkgelegenheid maar een hogere toegevoegde waardeontwikkeling in vergelijking met Nederland als totaal, neemt de arbeidsproductiviteit in de topsectoren sterker toe.

Auteurs: drs. A.  Bruins,  drs. D.  Snel,  drs. K.L.  Bangma

Bron: Kennissite MKB en ondernemerschap

 

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin