Ook Rijksuniversiteit Groningen leidt nu Register Valuators op
Datum :
27 januari 2017

Ook Rijksuniversiteit Groningen leidt nu Register Valuators op

Aankomende Register Valuators kunnen hun vooropleiding – behalve in Tilburg en Rotterdam – nu ook volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat is mooi, want de vraag naar Register Valuators neemt toe. “Voor een geslaagde overname is een goede waardering essentieel. Het brengt een stuk objectiviteit en analyse, die in de hitte van de strijd soms hard nodig is,” aldus Wim Holterman, hoogleraar Business Valuation. Transacties tussen bedrijven zijn aan de orde van de dag. Met alle risico’s van dien. Een mislukte overname kan desastreuze gevolgen hebben. Holterman: “In het bedrijfsleven is dan ook behoefte aan een wetenschappelijke, op de praktijkgerichte opleiding. Dat was voor de RUG aanleiding om met ingang van 2009 de Executive Master of M&A en Valuation aan te bieden. De component waarderen loopt als een rode draad door de opleiding, want waarde is van belang in elke fase van het fusie- of overnameproces.”

 Gastdocenten

De opleiding bestrijkt het hele fusie- en overnameproces, van strategie tot waarderingsmethodieken, onderhandelingen en post-merger integratie. Holterman: “We werken aan de hand van bestaande cases, zoals de bierfusie tussen AB InBev en SABMiller of de beursgang van Philips Lighting. Een gastdocent van het bedrijf licht vaak zelf de case toe. Ik denk dat de CFO’s van de helft van alle AEX-genoteerde bedrijven hier al een gastcollege heeft verzorgd.”

Beroepstitel

Sinds dit studiejaar is de opleiding geaccrediteerd door het NIRV. Wie de beroepstitel ‘Register Valuator’ wil voeren, kan nu op drie plaatsen terecht voor de master die toegang geeft tot het assessment bij het NIRV. Naast de RUG zijn dit de Rotterdam School of Management en het Tilburg Institute for Advanced Studies. Holterman: “Het waarderingsvak wordt steeds belangrijker en daarbij hoort een verdere professionalisering van het beroep. Daarom is de aansluiting bij het NIRV, samen met Tilburg en Rotterdam, een goede zaak.”

Kritische poortwachter

Voor een geslaagde deal is een goed begrip van waarderen en hoe bedrijven waarde creëren essentieel. En dat gaat veel verder dan ‘cijferen’, benadrukt Holterman. “Een goede RV heeft niet alleen verstand van waarderingsmethodieken, maar kan ook business modellen doorgronden en durft stelling te nemen. Je moet als poortwachter van een transactie durven fungeren en zeggen: dit is een overname wel waard, en dit niet meer. Die kritische blik en onafhankelijke instelling heb je nodig om als valuator een nuttige rol in een transactie te spelen.” Het NIRV is met ruim 250 aangesloten Register Valuators dé beroepsorganisatie voor waarderingsdeskundigen in Nederland. Voor meer informatie of onze benoemingsprocedure verwijzen wij u naar onze website www.nirv.nl

 

Bron: NIRV

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin