Overdrachtenadviseur de keuze.
Datum :
23 augustus 2018

Bij welke overdrachtenadviseur moet u dan zijn? U verkoopt waarschijnlijk maar een keer in uw leven uw bedrijf. 

Logisch

Heel logisch lijkt het om naar uw accountant te gaan. Immers, hij is al jaren uw vertrouwenspersoon t.a.v. uw financiële zaken. Bedenk daarbij wel het volgende: welk belang heeft uw accountant bij de verkoop van uw bedrijf? Op het moment dat uw bedrijf verkocht is, is hij meestal een klant kwijt!

De bedrijfsoverdrachtenmarkt is aantrekkelijk voor opportunistische partijen 

Er zijn veel partijen die een graantje willen meepikken van de bedrijfsoverdrachtenmarkt. Hoe kunt u deze partijen selecteren?

Wat u wilt vermijden is dat uw bedrijf in de markt te grabbel komt te liggen. Als u bezig bent uw huis te verkopen en het staat relatief lang op internet, is dit niet gunstig voor de waarde van uw huis! Bij bedrijfsoverdrachten spelen meerdere belangen (stakeholders) binnen uw bedrijf. Klanten, leveranciers en medewerkers worden onrustig als zij via een informeel circuit horen dat u uw bedrijf gaat verkopen. Klanten kunnen op zoek gaan naar een alternatieve leverancier. Leveranciers zijn bang dat hun klant liquiditeitsproblemen heeft en levert geen grondstoffen meer. Medewerkers kunnen op zoek gaan naar ander werk. Dit alles leidt tot waardevernietiging van uw bedrijf.

Deze ruis moet vermeden worden. Schakel daarvoor een integere  bedrijfs overdrachtenadviseur in die zich aan gedragsregels moet houden.

Bedrijfsoverdrachten vormen een complexe materie. Fiscale, juridische, bedrijfswaarderingstechnische  aspecten spelen vaak een rol.

Nederland en de bedrijfs overdrachtenadviseur

Er zijn in Nederland twee organisaties die experts alleen tot hun organisatie toelaten als zij specialistische ervaring hebben en aan strenge integriteitseisen voldoen. Bij de BOBB  (Beroepsorganisatie voor specialisten in Bedrijfsoverdracht) wordt niet voorgeschreven welke vooropleiding vereist is. Bij het NiRV (Nederlands Instituut van Register Valuators) wordt een postacademische opleiding vereist om toegelaten te worden. Beide partijen verlangen permanente educatie.

 

Ik ben Register Valuator en aangesloten bij het NiRV.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding  van bovenstaande, dan kunt u contact met mij opnemen.

 

Tom van der Hoff

 

Andere relevante artikelen:

 

Bedrijf verkopen in 10 stappen

 

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin