Ondernemers zetten hun bedrijf eerder te koop
Date
9 February 2019

De gemiddelde leeftijd waarop ondernemers hun bedrijf te koop aanbieden is in de afgelopen 10 jaar fors gedaald van 60 naar 55 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Brookz. De eerste reden voor een bedrijfsovername is het ontbreken van een opvolger. Ten tweede kan de eigenaar een nieuwe uitdaging hebben gevonden waardoor hij zijn bedrijf te koop aanbiedt. Tot slot is cashen natuurlijk ook een goede reden van bedrijfsovername.

Een verklaring voor de leeftijdsverlaging is te vinden in de snelle technologische ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Na de verkoop starten deze ondernemers weer met een nieuw bedrijf (start up) of ze starten opnieuw door een bedrijf te kopen.

Bedrijven te koop, voor wie?

Uit een onderzoek van Marktlink Fusies & Overnames blijkt dat van een derde van de ondernemers de bedrijfsovername gerealiseerd wordt met een andere onderneming.  Een derde wordt verkocht aan een familielid.

Waarde bedrijf wordt overschat

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers gemiddeld denken 30% meer voor hun bedrijf te krijgen dan wat de markt ziet als eerlijke marktprijs. Een belangrijke denkfout bij ondernemers is dat zij uitrekenen hoeveel geld er nodig is om met pensioen te gaan en daaraan wordt de opbrengst van het bedrijf gekoppeld. Een goed geadviseerde koper zal hierop niet ingaan. Als de koper niet goed geadviseerd is en het bedrijf toch koopt zal hij bijna altijd een earnout [1] afspreken die niet gerealiseerd kan worden. Feitelijk krijgt de ondernemer dus 30% minder dan dat hij berekend had voor zijn pensioen nodig te hebben.

Zie ook het artikel:  bedrijf verkopen in 10 stappenDe bedrijfsoverdracht: de transactievorm?  Waar let je op bij de keuze van een bedrijfsoverdrachtenadviseur  

 

 

 

 

[1] Een earn-out is in feite een uitgestelde betaling bij de overdracht. De uiteindelijke verkoopprijs voor de onderneming is afhankelijk van toekomstige resultaten.

 

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wilt u 5 gratis tips ontvangen over bedrijfsoverdrachten? Meld u zich dan aan voor de periodieke nieuwsupdate (maximaal 1 maal per maand) van MKBedrijfsoverdrachten.


E-mail

Voornaam

Achternaam
 

 

Andere relevante artikelen:

Welke adviseur ?

Bedrijf verkopen in 10 stappen

Bedrijfsoverdracht en belastingdienst.

 

Related posts

herenmodezaak
Herenmodezaak Oger koopt

Luxe herenmodezaak Oger heeft dit voorjaar Didato overgenomen. Hiermee gaat volgens herenmodezaak Oger-CEO Martijn Lusink een langgekoesterde wens in vervulling. Beide herenmodezaken zijn in 1989 gestart met een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Didato is momenteel aan de Amsterdamse Utrechtsestraat gevestigd. Oger heeft inmiddels winkels in Amsterdam, Den Haag, Rot­terdam, Haarlem en Antwerpen. Anti-cyclisch denken in een herenmodezaak…

0 comments
Fulfilmentmarkt
Pondres is klaar voor de groei in de fulfilmentmarkt

Om te zorgen dat de groei in de fulfilmentmarkt gerealiseerd kan worden is er voor gezorgd dat het IT-platform op orde is, de financiële randvoorwaarden zijn ingevuld en zelfs de coronacrisis gaf het bedrijf wind in de rug. Voor Pondres staan alle seinen op groen om de verdere groeiambities waar te maken, zegt CFO Maarten Wolters: “We hebben een prachtige…

0 comments
Debiteuren in crisistijd
Debiteuren in crisistijd

In tijden van (corona-)crisis is het goed om eens stil te staan bij de post debiteuren. Klopt de waarde op de balans nog wel met de realiteit? Om daar meer inzicht in te krijgen, duiken we in twee soorten waardering. De eerste is de waardering als er geen vuiltje aan de lucht is, de zogeheten goingcon­cern-waardering. Daartegenover plaatsen we de…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin