Ondernemers zetten hun bedrijf eerder te koop
Datum :
9 februari 2019

De gemiddelde leeftijd waarop ondernemers hun bedrijf te koop aanbieden is in de afgelopen 10 jaar fors gedaald van 60 naar 55 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Brookz. De eerste reden voor een bedrijfsovername is het ontbreken van een opvolger. Ten tweede kan de eigenaar een nieuwe uitdaging hebben gevonden waardoor hij zijn bedrijf te koop aanbiedt. Tot slot is cashen natuurlijk ook een goede reden van bedrijfsovername.

Een verklaring voor de leeftijdsverlaging is te vinden in de snelle technologische ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Na de verkoop starten deze ondernemers weer met een nieuw bedrijf (start up) of ze starten opnieuw door een bedrijf te kopen.

Bedrijven te koop, voor wie?

Uit een onderzoek van Marktlink Fusies & Overnames blijkt dat van een derde van de ondernemers de bedrijfsovername gerealiseerd wordt met een andere onderneming.  Een derde wordt verkocht aan een familielid.

Waarde bedrijf wordt overschat

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers gemiddeld denken 30% meer voor hun bedrijf te krijgen dan wat de markt ziet als eerlijke marktprijs. Een belangrijke denkfout bij ondernemers is dat zij uitrekenen hoeveel geld er nodig is om met pensioen te gaan en daaraan wordt de opbrengst van het bedrijf gekoppeld. Een goed geadviseerde koper zal hierop niet ingaan. Als de koper niet goed geadviseerd is en het bedrijf toch koopt zal hij bijna altijd een earnout [1] afspreken die niet gerealiseerd kan worden. Feitelijk krijgt de ondernemer dus 30% minder dan dat hij berekend had voor zijn pensioen nodig te hebben.

Zie ook het artikel:  bedrijf verkopen in 10 stappenDe bedrijfsoverdracht: de transactievorm?  Waar let je op bij de keuze van een bedrijfsoverdrachtenadviseur  

 

 

 

 

[1] Een earn-out is in feite een uitgestelde betaling bij de overdracht. De uiteindelijke verkoopprijs voor de onderneming is afhankelijk van toekomstige resultaten.

 

 

 

Andere relevante artikelen:

Welke adviseur ?

Bedrijf verkopen in 10 stappen

 

 

Gerelateerde artikelen

Waarde inschatting van hun onderneming
Waarde inschatting van hun onderneming

Toen ik in 2007 actief werd in de markt van…

0 comments
bedrijfsopvolgingsregelingen
Bedrijfsopvolgingsregelingen

Nederlandse bedrijfsopvolgingsregelingen in het kort. Bij de overgang van een…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin