De effecten van opheffingen en bedrijfsoverdrachten.
Date
26 February 2013

Dr. Lex van Teeffelen van het kenniscentrum Innovatie & Business van de Hogeschool Utrecht heeft een onderzoek gedaan naar opheffingen en bedrijfsoverdrachten in Nederland in 2011 en welk effect deze opheffingen en overdrachten hebben op de economie.

“Het aantal bedrijven in opheffing bedraagt bijna 59.000, waarbij het gaat om een verlies van 135.000 banen (2x hogere inschatting dan in 2010), een omzetderving van 4 miljard euro (2,5x hogere inschatting dan 2010) en een kapitaalverlies van 4,2 miljard euro (11x hogere inschatting dan 2010).

Dit is een jaarlijks terugkerende economische schadepost.

Per opheffing gaan 2,3 banen, 68.000 euro aan omzet en 72.000 euro aan kapitaal verloren. Bedrijven in opheffing kenmerken zich door een kwalitatief zwakkere klantenkring, dalende omzetten en winsten en grote afhankelijkheid van de ondernemer. Bijna twee derde van de bedrijven in opheffing is niet financieel rendabel, een forse toename sinds 2008. Bij een derde van alle opheffingen gaat het mogelijk om financieel gezonde bedrijven.”

Bijna 20.000 ondernemers heffen hun bedrijf kennelijk op, terwijl het om mogelijk gezonde bedrijven gaat. Een wat mij betreft verbazingwekkende conclusie.

 

Ondernemers die geheel vrijblijvend een oriënterend gesprek willen over het verkoop klaar maken van hun bedrijf (denk ook aan mogelijke samenwerking), kunnen per mail of telefonisch contact met mij opnemen (info@mk-bedrijfoverdrachten.nl, tel. 088-1268060).

 

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wilt u 5 gratis tips ontvangen over bedrijfsoverdrachten? Meld u zich dan aan voor de periodieke nieuwsupdate (maximaal 1 maal per maand) van MKBedrijfsoverdrachten.


E-mail

Voornaam

Achternaam
 

 

Bijlage(s)

Related posts

herenmodezaak
Herenmodezaak Oger koopt

Luxe herenmodezaak Oger heeft dit voorjaar Didato overgenomen. Hiermee gaat volgens herenmodezaak Oger-CEO Martijn Lusink een langgekoesterde wens in vervulling. Beide herenmodezaken zijn in 1989 gestart met een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Didato is momenteel aan de Amsterdamse Utrechtsestraat gevestigd. Oger heeft inmiddels winkels in Amsterdam, Den Haag, Rot­terdam, Haarlem en Antwerpen. Anti-cyclisch denken in een herenmodezaak…

0 comments
Fulfilmentmarkt
Pondres is klaar voor de groei in de fulfilmentmarkt

Om te zorgen dat de groei in de fulfilmentmarkt gerealiseerd kan worden is er voor gezorgd dat het IT-platform op orde is, de financiële randvoorwaarden zijn ingevuld en zelfs de coronacrisis gaf het bedrijf wind in de rug. Voor Pondres staan alle seinen op groen om de verdere groeiambities waar te maken, zegt CFO Maarten Wolters: “We hebben een prachtige…

0 comments
Debiteuren in crisistijd
Debiteuren in crisistijd

In tijden van (corona-)crisis is het goed om eens stil te staan bij de post debiteuren. Klopt de waarde op de balans nog wel met de realiteit? Om daar meer inzicht in te krijgen, duiken we in twee soorten waardering. De eerste is de waardering als er geen vuiltje aan de lucht is, de zogeheten goingcon­cern-waardering. Daartegenover plaatsen we de…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin